fredag 3. september 2010

Skandinavias største urskogsområder

Gigantisk rødrandkjuke
4 dager var undertegnede og medstudenter på farten i noe av de mest fantastiske og eventyraktige skoger Skandinavia kan by på.Målet for disse dagene var å studere de forskjellige typer skogsuksesjoner vi har i naturen, og såkalte signalarter for verneverdig skog. Lierne Gjestegård var vårt utgangspunkt, og herfra fartet vi rundt i både Norske og Svenske urskogsområder.Taigabendellav. Oppført som CR-Kritisk truet på rødlista

Korallpiggsopp. Rødlisteart i kategorien NT
I løpet av turen fant vi ikke mindre en flere titalls rødlistearter, noe som viser hvor utrolig viktig urørte skogområder er for artsmangfoldet. Kjuker dominerte artsbildet, da råtnende treverk er et viktig bidrag i slike områder. Men også lavarter, og andre sopper var å finne.Harekjuke. En viktig rødlisteart. Parasittisk på grantrær, og er med det med på å felle trær.
Gubbeskjegg, signalart for urskog
Å vandre i en slik eventyrskog er utrolig spennende. Hva som helst kan dukke opp rundt neste rotvelt. At vi befant oss i et av skandinavis mest bjørnetette områder dempet heller ikke på entusiasmen. Vi kom stadig over fersk bjørneskit, utgravde maurtuer og liggegroper.Spindelvev. Et av naturens mange kunstverk
For en ivrig fotograf så var det rene drømmeområdet, med motiver rundt vært hjørne. Dessverre var det ikke mye tid til slikt, så det ble mest noen kjappe knips ved hver stopp.En meget spesiell sopp. Gråfiolett køllesopp, også rødlistet.
Fersk bjønnskit. Legg merke til bærene.

Nylig utgravd maurtue. Totalt rensket for de næringsrike larvene.

8 kommentarer:

Lasse sa...

Mycket intressant läsning på din blogg om urskogarna!
Tänk vad mycket man kan finna om man har ögonen med sig och vet vad arterna heter.

Rune A Karlsen (Bildebloggen) sa...

Spennende og fin post Knut Børge, må jo være et eventyr og veldig spennende å få vandre i slikt landskap, flotte bilder har du fått med deg hjem også.

God helg :)

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Hei Knut Børge

Lærerik og spennende tur du har vært på:-)
Syns du har presentert flere av artene på en fin måte gjennom bildene.
Det må jo bare være kjekt å gå på oppdagelse's ferd i slike områder med kamera.
Naturen er så mye mer en fugler og dyr. Mye av det du presenterer her er nytt for for meg å det fristet etter å ha lest innlegget ditt å bytte ut telelinsa med et mindre objektiv å gå på oppdagelsesferd selv.
Du er flink til å vise hva naturen har å by på i bloggen din på alle måter:-)

Ha en fin kveld.

Mvh Rune

Unknown sa...

Virker som et spennende studie du holder på med! Hvorfor gjorde ikke jeg noe slikt? Interessant å lese om urskogen, det skulle bare vært mer av den. Køllesopp hørtes ikke noe særlig ut, glad jeg ikke har noe sånt... ;)

Øyvind

Gunnar Kjærstad sa...

Hei.

Høres ut som dere har hatt en spennende tur. Et lite tips når du sitter med slike bilder er at Biofoto og Naturvernfobundet er i gang med å lage en utstilling om truet natur i Trøndelag. Her kan det kanskje være muligheter til å få med bilder (dersom du er medlem). Du finner nok mer på bloggen til Biofoto.

Vidar Lunde sa...

Meget interessant! Det finnes så mye mer i naturen enn fugler og dyr og du vil få stor glede av å kunne disse artene etter hvert. Jeg irriterer meg ennå over at jeg ikke var mer aktiv i å lære meg lav og mosearter under studietida!
Flotte bilder! Men husk å bruke tida godt med dokumentasjonen når du er på sånne turer. Selv har jeg alltid ønsket å finne huldrestry i sånne skoger...

hilsen Vidar

Reiseinspirasjon sa...

Dette hørtes jo ut som en helt rå tur! Flotte bilder!

Knut Børge Strøm sa...

Hei alle sammen. Tusen takk for alle de flotte kommentarene! Virkelig hyggelig med slik tilbakemelding.

Synes det er ekstra kjekt at dere setter pris på variasjonen i bloggen min. Enten det er jakt, fiske, fugler, dyr eller botanikk. Da skal jeg fortsette å oppdatere med alt jeg opplever i naturen.

Utmarkstudiet på HINT er virkelig en drømmeutdanning for den som er glad, og likes å ferdes i naturen. Jeg har lært utrolig mye, og opplevd utrolig mye.

Takk for tipset Gunnar. Det hørtes intressant ut. Skal undersøke litt, å se om jeg kanskje kan bidra med noe:)

Huldresry håpte jeg vi skulle finne, men vi kom dessverre ikke over den. Jeg skulle så gjerna hatt all den tid i verden til å dokumentere det vi kom over, men vi hadde et tett tidsskjema, så var ikke tid til mye. Ble du hengende etter, så var det fort gjort å forsvinne i eventyrskogen ;)

Takk igjen for kommentarene!

Knut Børge