søndag 25. juli 2010

Boreal regnskog

Boreal regnskog eller kystgranskog, er en helt spesiell skogtype som finnes i kystnære områder i Midt-Norge og helt sør i Nordland. Det dominerende treslaget her er gran, men andre treslag som gråor, bjørk, selje, rogn og osp er også viktige innslag.
I innlandet er lufta gjerne tørr og nedbørsfattig hele året, varm om sommeren og kald om vinteren. Langs kysten blåser fuktig luft inn fra havet og gir mye og hyppig nedbør året rundt og mindre forskjell i sommer- og vintertemperatur. I dette fuktige og kjølige skogmiljøet har det utviklet seg en stor artsrikdom, særlig av epifyttiske (dvs arter som lever på, men ikke av, trærne) lavarter. Flere av lavartene står på den norske rødlista over utrydningstrua arter.

Den siste uken har jeg delvis konsentrert meg om å ferdes i natureservatene Strengivatnet og Storhaugen her i Velfjord. Begge disse områdene er vernet som boreal regnskog. Jeg har da vært på jakt etter de sjeldnere lavartene.
En meget vakker karakterart, som jeg håpet å finne, var gullprikklav. Denne står på rødlista, merket VU-sårbar. Jeg fant etterhvert et flott eksemplar, men det er foreløbig den eneste jeg har lykkes med.Granfiltlav, Trønderlav, Narreglye og Ulvelav er andre meget sjeldne arter jeg er på jakt etter. Førstnevnte har jeg sett, men har foreløbig ikke tatt bilde.
I tillegg til makrofoto av lavfloraen, prøver jeg også å fange den spesielle og mystiske stemninga det er i en slik skog. Jeg har testet en mye utprøvd teknikk, ved å sakte bevege kamera med lengre lukkertid. Ikke ofte jeg gjør slikt, så hører gjerne om det er vellykket eller ikke.
Tett tåke hører også med i disse dalsøkkene der regnskogen befinner seg, noe vi fikk oppleve en tidlig morgen.Har et lite prosjekt om å få på trykk en artikkel om boreal regnskog, så konsentrerer meg mye om det fremover.

mvh Knut Børge

6 kommentarer:

Rune A Karlsen (Bildebloggen) sa...

Du for en nydelig serie bilder Knut Børge,og stemningen har du virkelig fått fanget. De to bildene du har tatt med bevegelse i får fram mystikk og for meg et rop om at naturen er for dyrbar til bare å kappe dem ned til fordel for vindmøller,kraftledninger og alt vi skal ha. Visst trenger vi sikkert det også, men ikke overalt...

Fortsatt fin sommer til deg!

Unknown sa...

Hei Knut!
Absolutt enig med de valgte ordene til Rune.
Du ser alt som flotte motiver og presentert de meget flotte.

Skogen byr så mye flott bare man har øyene oppe.
Det vakre, malerisk og mystisk stemning har du fått fram på denne turen.

mvh duy

Skogswilden sa...

Det här gillar jag! Drömmer själv om att återfinna Erioderman (Trønderlav) hemma i Värmland - den heter ju trots allt Värmlandslav på Svenska! Verkar vara riktigt fina skogsområden du varit i.

Knut Børge Strøm sa...

Kjempekjekt at bildene falt i smak, spesielt de mer eksprimentelle.

Ha en fin sommerkveld.

Knut Børge

Espen Bergersen sa...

Fint det du skriver om biomangfoldet i boreal regnskog. Når det gjelder bildene synes jeg du har lykkes bra med særlig bilde 2 av de eksperimentelle. Det første blir kanskje litt kaotisk, men det er smak og behag. De andre bildene er også fine.

Ellers vil jeg bare komme med et lite tips anng logobildet ditt. Fine bilder du har som utgangspunkt der, men det ser ut som om noen av de har mistet proporsjonene. Horndykkeren ser litt lang og lav ut. Usikker på om det samme gjelder måren også.

God sommer!

mvh Espen

Knut Børge Strøm sa...

Takk for fin kommentar Espen.

Bannerbildet er nok litt ute av proporsjon. Flere har påpekt det tidligere. Jeg har egentlig arbeidet litt med å få lagd et nytt, men har aldri blitt fornøyd. Så jeg gidde opp.

Men jeg får vel prøve å få på plass et nytt, blir litt feil å ha det slikt.

Knut Børge