søndag 8. februar 2015

Rovfugler på Jæren

Jæren som fuglelokalitet er viden kjent blant naturfotografer og ornitologer. Kanskje først og fremst som en meget viktig rasteplass for myriader av trekkfugl vår og høst. De mange sandstrendene, åkrene og vannene flommer over av store flokker med vadefugler, gjess og ender. Det blir stadig registrert eksotiske sjeldenheter, som normalt hører hjemme i sydligere strøk eller på andre enden av Atlanteren. Vi har trekkfuglene vår/sommer/høst, men hva med vinteren? 

Vinteren kan vel sies å være rovfuglenes årstid. Ihvertfall sett fra mange naturfotografers ståsted. Vinteren gir ofte en mulighet å få studert disse fantastiske fuglene på kloss hold. Jæren er i så måte unikt. En kan nesten sammenligne rovfuglfoto på Jæren, med havfiske. En vet aldri hva en får på stanga, eller i aktuell sammenheng, foran kamera. Denne sesongen har det vært fjellvåk, musvåk, hønsehauk, spurvehauk og myrhauk nede foran fotogluggene. Ganske fantastisk! Det er grunn nok å sitte i skjul for å fotografere én av disse artene, men her er muligheten tilstede for å fotografere 5 rovfuglarter på én dag. En føler seg virkelig priviligert og heldig som naturfotograf, når en har slike muligheter.

Lørdag 7 februar ble det en ny tur til det lille treskjulet. Fra 07:45 - 15:00, i regn, sol og sterk vind holdt hønsehaukene et svare leven foran skjulet. 3 forskjellige hauker sloss om maten, og vet et tilfelle brøt to fugler sammen i full boksekamp. En virkelig heftig opplevelse å være vitne til! Myrhaukene stakk også innom ved flere anledninger, men var skeptiske og lettskremte. De var nok litt obs på kranglesyke hønsehauker.

Rovfuglsesongen begynner å nærme seg slutten, med en liten måned igjen med antatt bra aktivitet. Dette ble min fjerde tur i skjul denne sesongen, forhåpentligvis får jeg meg en tur eller to til før årene legges inn for denne gang.

Myrhaukhann, norges flotteste rovfugl? 
Myrhauk portrett
Denne vakre gulspurvhannen fikk min oppmerksomhet midt i rovfuglfotograferingen. En art som med sin flotte sang får vårfølesen frem.
Tett på, brøt det ut full boksekamp mellom to hønsehauker.
Hønsehauk portrett.

12 kommentarer:

Morten Borg sa...

flotte bilder, liker spesielt godt bilde nr2 av myrhaukhannen, super komposisjon og bildekvalitet

Unknown sa...

Hærlig serie hvor myrhaukhannen tar "kaka".

Willy Gill sa...

Ja, vinter med rovfugl er topp. Jeg er enig med de andre om at myrhaukhannen bilde nr. 2 topper denne serien. Likevel er det alltid moro med hønsehaukkamp. Willy

Torbjørn Wingsternes sa...

Bilde nr 2 fortjener en vegg å henge på. Veldig bra.

Knut Børge Strøm sa...

Morten, Per, Willy og Torbjørn, takker så mye for flotte tilbakemeldinger, veldig hyggelig:)

Ha en flott uke.
Knut Børge

Trond Westby sa...

Knallflotte og varierte bilder fra skuret :) Mye tøft!

Knut J Andersen sa...

Flotte bilder av Myrhauk han. Ikke så lett å få da den er heller sjelden. Hilsen Knut

Knut Børge Strøm sa...

Takk Trond og Knut, hyggelig at dere tar dere tid til å legge igjen en kommentar.

Knut Børge

Knut Winnæss sa...

Hei Knut Børge!

Det må være flott å ha et så rikt fugleområde i nærheten som du viser oss på bloggen din. Alltid spennende å sitte i kamuflasjen og se hva som dukker opp. Myrhauken er en vakker rovfugl som jeg har til gode å få bilder av. :)

Hilda R.B sa...

Wow! Knallbilder.
Var inne på nettsiden din. Den var rålekker!
Den spenningen det er å sitte å vente på fuglene, er bare så artig. Spesielt når de dukker opp.
Tusen takk for at du deler bildene med oss. Her er det mye å strekke seg etter.
Fra Hilda

Håvard Flaatten sa...

Fantastiske bilder Knut Børge :)
Lenge siden jeg har vært inne å kikket på blogger. Men ikke overraskende.. Du leverer alltid mye bra :)
mvh
Håvard

Knut Børge Strøm sa...

Knut, Hilda og Håvard. Tusen takk for flotte kommentarer.

God helg
Knut Børge