torsdag 29. januar 2015

Hauker daler ned ved skjul

I den mørke årstiden, når naturen ligger i dvale, er det en lang rekke naturfotografer som går i skjul. I små, trange plankebuer sitter de i timesvis å fryser, mens de nistirrer ut gjennom små vindusglugger. Å gå ut for å slå lens er uaktuelt, her må det nødløsninger til, med gamle colaflasker og spylevæske kanner. Det er ofte en tålmodighetsprøve, og er det noe en naturfotograf må ha, så er det tålmodighet.

Hvorfor gjør vi dette? Jo, det er for muligheten til å se å fotografere de mange enestående og fantastiske rovfuglene våre. Nå for tiden er det nettopp fullt fokus på dette. Så fort muligheten byr seg, er det rett ut med med et mål om skarpe nebb og klør i kamerasøkeren.

Spenningen er like stor hver gang en setter seg inn i bua. Kommer det fugl? Hvilken art? Kanskje drømmearten? Når jeg sier drømmeart, er det myrhauken jeg sikter til. Vi har vært utrolig priviligert med å ha besøk av en fantastisk vakker myrhauk hann, en særdeles sjelden art å ha foran fotogluggene. Denne arten presser seg uten problemer inn på topp 10 listen over de råeste fuglene jeg har fotografert i Norge, ilag med kongeligheter som kongeørn, havørn, lappugle og hubro.

28 januar satt jeg i høljregn og sterk vind forventningsfull bak kamera. Ville det komme fugl i dette uværet? Jammen gjorde det det, og jammen var det myrhauken. Både en hann og hunnfugl holdt et lite show i en times tid. Fantastisk opplevelse, som virkelig er definisjonen på hvorfor en driver med naturfoto. De spesielle møtene, opplevelsene med dyreliv som du husker. Enten det er elg, lundefugl, rev, lavskrike eller i dette tilfellet, myrhauken.

Under følger noen bilder av myrhaukhannen, samt et møte med en ung hønsehauk noen dager før.

Myrhauk hann.
Myrhauk takeoff
Ung hønsehauk

12 kommentarer:

Willy Gill sa...

Gratulerer med flotte bilder av hannen. Så snurten av den for ei uke siden, men det ble iallefall flotte bilder av hunnen. Men hannen er "berre lekker".

Svein Roger Dahlen sa...

Flott myrhaukserie! Bilder av myrhauken henger utvilsomt høyt...

Torbjørn Wingsternes sa...

Fantastisk flott myrhauk. Må være litt av en opplevelse med så eksklusivt besøk på foringsplassen.

jarl kjetil sa...

Hei!

Vakker og eksklusiv gjest myrhaukhannen. Grattis med flotte bilder, takeoff bildet ble jo veldig kult.

Knut Børge Strøm sa...

Takker for kommentarer og flotte ord. Ønsker dere en god helg. Knut Børge

Linda sa...

Beautiful! :)

Stefani Mazzei sa...

Awesome Series
fantastic !
no words

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Fine bilder av en heller våt myrhauk hann:)
Siden det er andre gang hannen er registrert fast på foring så vidt meg bekjent i Norge så blir den både eksklusiv og spennende.
Det oppleves som noe helt spesielt når myrhauken kommer dansende som en sommerfugl foran gluggene. Muligheten for gode bilder er og betydelig bedre enn når en får besøk av en rakett av en hønsehauk som sjelden opptrer leken og lett utfor bua...

Ha fine fotodager fremover og med forhåpentligvis noen"sommerfugl"opplevelser til:)

Mvh RuneHilda R.B sa...

Så flott beskrivelse av å sitte i skjulet. Er enig at det er moroog spennende.
Du fikk utelling for ventingen
Kjempe fine bilder. Topp kvalitet.
Kos deg med fotograferingen videre.

Knut Børge Strøm sa...

Takker så mye for nye kommentarer/ Thanks for the comments! Ja, det er ganske fantastisk Rune. Gjelder å utnytte en slik muliget mens den er tilstede. Tankene er allerede rettet mot helgen, da gis det et nytt forsøk :) Drømmen er myrhauk hann som fyller bildeflata, i flukt med øyene godt festa i objektivtuten. Det er bare å kryse fingrene, å håpe flaksen er der.

Knut Børge

Knut Winnæss sa...

Nikker gjenkjennende til den flotte beskrivelsen som du begynner blogginnlegget med. Gleder meg på dine vegne for bildene av myrhauken! Blir spennende å høre om du får møte den igjen til helga! :)

Knut Børge Strøm sa...

Takk Knut :)

Ha en flott helg.
Knut Børge