søndag 11. september 2011

Naturens spisskammers

Norsk natur er et skattekammers på mange måter. Hver eneste nordmann som er glad i natur og friluft har sin egen oppfatning og utnyttelse av naturen. Vi har skientusisaster, orienteringsløpere, jegere, fiskere, naturfotografer, vanlige turfolk eller en salig blanding av de nevnte. Felles for alle uansett interessegruppe er at de kan ta gleden i de fantastiske råvarene naturen kan by på.

Vi kan velge å høste delikatessene på egen hånd, kjøpe dem eller bli servert av venner og bekjente. Undertegnede er en av den første sorten. Jeg synes det er fantastisk å kunne ferdes i vår frie natur og ha muligheten til å sanke min egen mat. Middagene med selvskutt, selvfisket og selvplukket vill norsk mat har en egen stemning over seg. Forebeholdt at maten er tilberedt rett, er dette ofte noen av de beste middagene i løpet av året.I løpet av de siste ukene har jeg ferdes mye ute, og høstet av naturens overflod. Senest idag sitter jeg trøtt og litt småforkjølt igjen etter en helg med masse fin natur. Rype og skogsfugljakta startet som kjent 10 september. Jeg og en kamerat overnattet under en gapahuk, og var klar for en fantastisk åpning på jakta. Kort fortalt ble det ikke noe fugl, noe som igrunn var overraskende etter takseringsresultat å dømme. Jaktstarten ble med det heller en lang tur i fantastisk vakker natur. Lemen var å se overalt, noe tydeligvis både tårnfalk og jaktfalk hadde benyttet seg av.

Klokken 05:30 søndag satt jeg så klar i en helt annen setting. Nå var det grågåsjakt som sto for tur. Gjessene var å se absolutt overalt, men de viste seg dessverre vanskelige å få ned på lokkefuglene. Jeg fikk dog skutt min første grågås, og var mer en fornøyd med det! Det er godt å vite at det ihvertfall er sikret to fantastiske gåsebiffer til vinteren.Gås har et fantastisk velsmakende og mørt kjøtt.

Det var to korte beretninger om jakten på hovedingrediensen i en viltrett, men hva med tilbehøret? Her kan jeg bare nevne èn ting, Sopp! Smørstekt sopp som tilbehør til viltretter er magisk. Soppåret 2011 har vist seg å være meget bra, noe jeg håper mange har utnyttet. Jeg har selv plukket flere poser med steinsopp, kantarell og blek piggsopp.
Kantarellen finner du oftest i halvåpne granskoger og langs stier og tråkk.

Ønsker alle sammen en fortsatt flott, fargerik og velsmakende september måned!

9 kommentarer:

Gunnar Kjærstad sa...

Høsten er en flott tid for de som liker å skaffe seg vinterføden selv. Lykke til videre med jakta.

Rune Olsen sa...

Hei Knut Børge,

Synes jeg kjenner lukta av viltmiddag etter å ha lest dette innlegget :-)
Drar til Osen om to dager uten hagle. Høstinga og viltmiddagen får andre ta seg av, men konsumeringa tar jeg gjerne del i....

Skitt jakt videre Knut Børge.

Mvh Rune Olsen

Lindsjö taxar sa...

Grattis till din första gås! Fina bilder du tar.

Henrik sa...

Kjenner jeg får lyst til å dra rett til skogs og overnatte i gapahuk og brenne bål når jeg ser bålbildet ditt. Fint formidlet. Jeg jaktet selv tidligere, men har nå lagt hagla på hylla og jakter kun med kamera. Naturopplevelsen er det viktigste, enten det er med gevær eller kamera, eller i kombinsjon.

Mvh Henrik

Kai Edvard - naturligvis! sa...

Hei Knut
Stemningsbilder som gir lyst til å komme seg ut i naturen selv om jeg ikke er jeger.Var det i noen år i mine yngere dager,men det er lenge siden!!!

Ole Arne sa...

Helt klart at høsten er en flott tid, med sitt fargespill og innhøstinga man kan foreta..

Gode ord i dette innlegget jeg støtter fult ut KB..
Flotte bilder også..
Skitt jakt videre KB..

Ole Arne

Knut Børge Strøm sa...

Knallkjekt at dere legger igjen kommentarer på jaktinnleggene mine også! Vet at det 90% av følgerene mine er naturfotografer:) Tusen takk!

Ha en super høst!
Knut Børge

Naturarkivet sa...

Fin blogg som setter stemningene i sving. Deler dine meninger om jakt og høsting. Naturens overflod er det desverre ofte vanskelig å finne i våre dager med det presset naturen utsettes for.

Bård

Unknown sa...

Høsten sesong taler for seg selv. Fugler trekker til varme strøk. Jakten i full ruller. Mørkere blir det. Det gjelder hvordan vi formidler på en fotografisk måte.

Herlig flammer du viser oss.

mvh
duy