tirsdag 4. oktober 2011

Elgjakt - et av årets høydepunkt

Tidlig lørdag morgen satt vi klar med store forventninger for hva årets elgjakt ville gi av opplevelser. Som en liten brannfakkel, hadde det blitt observert en stor okse med skovl horn på valdet noen dager i forveien. Om storoksen blir felt er ikke så viktig, men det å vite at den trasker i skogene gir en ekstra dimensjon når en sitter på post. Etter at postrekka tradisjonelt var trukket og fordelt, var det bare å legge i vei. Den store snakkisen iår var det nye jakttårnet vi hadde satt opp med livet som innsats. Nærmere 6 meter opp i et tre, virket det noe høyt for en del av oss.

Kort fortalt ble første drevet resultatløst. Vår 5 år gamle jamthund samt en unghund av typen norsk grå elghund viste ingen tegn til fersk aktivitet. Etter en liten kaffetår og skitprat posterte vi så på nytt i et område like ved. Like kort fortalt, her var det elg! Drivere og poster regelrett svømte i elg. Først datt det ei elgku, før en fantastisk flott elgokse endte sine dager i granskogen. Litt av en pangstart første jaktdag!
Yngve Strøm er storfornøyd med en av de største oksene på flere år. Nærmere 300 kg i slaktevekt og kraftig og originalt stanghorn.

Meget spesielt gevir
Neste jaktdag startet med kuling i kastene, hagl og regnbyger. Uvær stopper dog ikke "hardbarka" elgjegere. Enda kortere fortalt en dagen før, to elg! Først ble en kalv skutt, før ei fin fjorårskvige ble skutt. Med andre ord vi hadde en meget fin avskytning dette året, med 1 ku, 1 okse, 1 kvige og 1 kalv! At vi bare har 4 ( + 2 som blir solgt ) er dog helt latterlig. Vi har minimum 9000 mål å jakte på og en får tildelt 1 elg per 800 mål. Jeg får selv ikke dette regnestykket til å gå opp! Årsaken er dog at vi på mange år ikke har vært medlem av et storviltvald, og da synker kvotene. Fra neste år endrer dette seg, og vi kan forvente oss nærmere 10 dyr.
I år brukte vi altså bare to fattige jaktdager på å bli ferdige med kvoten. Ikke rart, da elgen er å finne overalt. Vi har faktisk ikke sett så mye elg på flere år. To små drev resulterte i intet mindte en 16 observerte dyr!

Årets elgjakt er med det dessverre over for min del. Jeg får trøste meg med at jeg fortsatt kan prøve meg på litt rådyrjakt og ikke minst skogsfugljakt i trøndelags dype skoger.

10 kommentarer:

Lindsjö taxar sa...

Härliga jaktbilder. Vi börjar på måndag 10 okt. I helgen var det rådjursjaktpremiär och vi såg en del älg. Vi har 4 vuxna och fri kalv.

Skogswilden sa...

Underbart är kort! Fina bilder. På måndag smäller det i Sverige.

Unknown sa...

Godt dokumentert fra jaktturen din KB. Yngve var vel storm fornøyd med elgoksen.

duy

Rune Olsen sa...

Hei,

Fine bilder og beskrivelse av elgjakta. Tøft gevir på 300 kilos'en :-)

Mvh Rune Olsen

Fjällripan sa...

Fina bilder och trevlig läsning från jakten :) MVH Susanne :)

ketil olsen sa...

Ve dokumentert i ord og bilder.
God helg.

Ketil

Knut Børge Strøm sa...

Takk for kommentarene, som alltid ekstra kjekt å få litt tilbakemelding på bilder og innlegg :)

Nå begynner jaktsesongen å gå mot slutten for min del. Skogsfugljakt blir det nok enda tid til fremover, heldigvis :)

Knut Børge

Øyvind P sa...

Hvis du rasker på rekker du sikker et par turer ut på åkeren etter gåsa også. Jeg er ferdig for i år, men det var fortsatt gås igjen når jeg avsluttet :)

Håvard Flaatten sa...

Flotte bilder fra elgjakta :)
Mvh
Håvard

Armando Manrique Cerrato sa...

Marvellous photos of a marvellous country. I, ve never stay in Norway, but it´s a place that I, ve always be atraccted to. I only saw your first posts but I want to go discovering Norway from your camera. Thank you and greetings fron Spain!