mandag 14. mars 2011

Ørnenes dal

Fredag kveld tok jeg og Tommy Sørensen bilen fatt, og vendte fjernlysene mot Flatanger. Vi skulle tilbringe hele helga i fotoskjulet i Smålia, der målet var å få nærkontakt med Norges råeste fugl, kongeørna!05:00 neste morgen var vi ute en liten tur, for å sjekke at rødrev åtet ikke var nedsnødd. Den tabben har jeg gjort tidligere, og da ble det en dag uten så mye som en ørn. Vel tilbake i skjulet, var det bare å vente til fotolyset kom snikende.

Så, 07:30 var den der! Ei fantastisk vakker ørn kom inn på stive vinger, og landet på åtet. Dette var Tommy sitt aller første møte med kongeørn, så han var mildt sagt gira. Den vakre fuglen satt å betraktet åtet noen minutter, før den sakte men sikkert begynte rive seg inn til godsakene.Den første ørna satt slik i godt og vel to timer, og brydde seg svært lite om at det nesten blåste opp til storm utfor gluggene. Nysnøen gjorde at det til tider var total whiteout, og vi kunne bare såvidt skimte en kompakt skygge i alt det hvite.
Den første ørna ble etterhvert avløst av en annen, men den likte vinden mindre, og fløy relativt kjapt.
En voksen havørn var neste besøkende foran objektivene våre. Den var dessverre meget skeptisk til å sette seg til å spise, og holdt seg i bakkant av åtet. Det hadde nok sammenheng med den sterke vinden, og det at den tok tak i den ene lemmen som dekket foran fotogluggene. Vi irriterte oss grønn halve dagen, ikke mye å få gjort med det. Resten av dagen, helt frem til vi gikk var det et par kongeørner innom.En god middag ventet på den lokale resturanten Zanzibar, før vi igjen la oss til for natten. Vi hadde store forhåpninger til neste dag, da det var meldt vindstille og lettskyet vær. Fasit ble fantastisk morgenlys, og ørn i et kvarter på ettermiddagen.

Ole Martin sendte melding da vi hadde pakket, og satt klar i bilen på vei hjem. Det hadde vært en skidag èn kilometer unna på søndagen, så ikke rart ørnene glimret med sitt fravær. Men det gjorde så lite, vi hadde en knalldag på lørdag!!

Nok en gang leverer ørnenes dal naturopplevelser fra øverste hylle!
Tusen takk til Ole Martin Dahle for muligheten til å få nærkontakt med noen av naturens råeste skapnigner. En verdig avslutning på vintersesongen, nå står våren for tur!

Kikk forøvrig innom Tommy sin blogg iløpet av uka, der det kommer både film og bilder fra helga! ---> TSnaturfoto

14 kommentarer:

Hilda R.B sa...

Så morsomt å lese. Dere var nå litt heldige da. Mange flotte bilder. Jeg har vært der så jeg kan kjenne på den følelsen med det å ha de så nære. En blir nok "litt" gira ja. Tusen takk for at du deler med oss.

Synnøve Ingulfsvann sa...

Hørtes ut som ei herlig helg! Kjempefine bilder av en mektig skapning!

Lasse sa...

Grattis till er båda för att ha fått den upplevelsen !! Jag håller med - Smålia och örnar är magiskt !

Anonym sa...

Hallo Knut. Da fikk Dere gleden av å avslutte vintersesongen. Godt å finne noen fattige studenter til å vaske skjulet etter gjestene, regner med at det lukte grønnsåpe til langt utpå sommeren:-) Men det var serdeles moro at Dere lyktes og at Havørna viste seg frem var jo også en bonus, den er ikke der ofte. Skitt med skidag der oppe men slik kan det være en nydelig værdag i Mars. Ha en fin vår alle sammen. I morgen skal jeg ha besøk av Trønderaisa, mulig jeg tar de med på havet. Var ute i dag, 3 flotte torsker med rogn og lever! Ole M

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

God kveld Knut Børge

Alltid kjekt og komme seg på tur så eg kan tenke meg dere var gira på vei oppover å spesielt Tommy som var førstereis gutt til skjulet.
Da er det ekstra kjekt når en lykkes og får minneverdige møter med kongeørna.
Selv har jeg gode erfaringer med ørn når det blåser å har ofte hatt de beste dagene da.
Flere flotte bilder og favoritt ble havørnbildene i furu.

Det var noen flotte kvinand bilder du hadde tatt i forrige innlegg.

Ha en fine kveld og ei strålende uke:)

Mvh Rune

Knut Børge Strøm sa...

Takk for de flotte tilbakemeldingene folkens!

Forutenom havørna i furua, ble det litt tradisjonelle på åtet bilder av kongeørna. Den gjorde ikke så mye annet av seg. Skulle gjerne fått den i hvit og ren snø, litt action eller i en av krokfuruene. Det er i slike ekstraordinære dager, en virkelig kan få blinkskuddene om henger høyt.

Men selve opplevelsen som blir fanget i minner og på netthinna, er like fantastisk som alltid! Jeg kommer aldri til å bli lei av å se på disse fuglene. Magisk er et dekkende ord Lars Eric!:)

Rått var det Tommy! Gleder meg til å se bilder og film iløpet av uka!

Ha en strålende uke dere også!
Knut Børge

Rune Olsen sa...

Herlig serie! Havørna i furua er bare helt rått! Du føler villmarkas sus i det bildet :-)

Ole Arne sa...

Gratulerer med flott opplevelse og flotte bilder fra smålia Knut Børge..

Altid stor opplevelse med besøk hos Ole Martin's flotte ørneskjul..

mvh Ole Arne

Knut Egil Nes sa...

Hei!

Flotte bilder og fin tekst!
Kjekt å lese!
Ha en flott uke!

mvh Knut Egil

Knut Børge Strøm sa...

Rune, Ole Arne og Knut Egil, setter pris på tilbakemeldingene!

Ha ei flott helg.
Knut Børge

Svein E. Børresen sa...

Heisann!

Ser ut til at du og Tommy har hatt en tur med full klaff! Nydelige bilder av ørnene. Det er imponerende fugler. Ha en god helg!

Hilsen Svein E. Børresen

Trond Simensen sa...

Dette har jeg til gode! Må være en rå opplevelse! Flotte bilder!

Aleksander Myklebust sa...

Flotte bilder, der det første bildet av kongen i snøføyka er favoritten!

Mvh
Aleksander

Knut Børge Strøm sa...

Svein, Trond og Aleksander. Kjempehyggelig at dere kikker innom, og legger igjen en hilsen!

Nå har det blitt vår mange plasser i landet, og den er rett rundt hjørnet her i trøndelag igså:) Skal bli fantastisk når hestehov, blåveis og hvitveis endelig titter frem.

Ha en fin dag.
Knut Børge