tirsdag 19. oktober 2010

Himmelsk skogsfugljakt!

Urørt og dekket av skodde ligger terrenget og venter på oss.
Jeg vet av et område, der skogsfuglen får være i fred fra det store jakttrykket. Eldoradoet "mitt" ligger i trollsk furu og granskog, med myrtanger som bukter seg gjennom terrenget. Idag gikk startskuddet for første jakttur, og FOR en uforglemmelig dag det skulle bli.

Værvarslinga hadde meldt regn og vind. Og regn og vind ble det. Men dette stoppet ikke undertegnede og jaktkameraten fra å legge ut i skogen. Når gammal tiuren venter, så skal det intet mer enn stiv kuling og snøstorm, før en lar hagla ligge i futturalet.En knallfornøyd jeger, med sin aller første tiur!
Med ryggsekk og hagle låste vi bilen, og tok de første jomfruelige stegene ut i den klissvåte myra. Lite ante vi hva som ventet noen få hundre meter lenger oppe i lia. Plutselig kunne kraftige vingeslag høres, og en svær svart skikkelse lettet fra bærlyngen. Runar var raskt oppe med hagla, og fuglen datt i smellen. YIHAAAA! Vi har jaktet i noen få stakkarslige minutter, og selveste gammel karen i skogen er allerede felt. Begge to er i lykkerus. EVENTYRLIG start!
En kjapp tur tilbake til bilen med fuglen, og vi var klar igjen. ( En voksen tiur på 4.5 kg ville blitt tungt å bære hele dagen )
Skogens vakreste skapning!
Etter å ha gått et stykke lenger oppover, så skulle det bli min tur. Nok en voksen tiur lettet ut foran oss. 15-20 meter, PANG! PANG! Fuglen fortsatte fint videre. En forbannelse hviler over meg og tiuren. Ifjor hadde jeg en lignende sjangse, og det samme skjedde da. Jeg klarer rett og slett ikke roe meg ned. Når en slik fugl letter foran deg, så sitter hjertet langt oppe i munnviken. Men èn gang, èn gang lykkes jeg!

Duskregnet forsatte å falle, men med tiur og orrfugl lettende med jevne mellomrom, betydde det lite. Runar klarte å felle en røy senere på dagen, ellers fikk vi ikke løsnet flere skudd. Noen var på for langt hold, og noen lettet i for tett kratt. Vi så til sammen smått utrolige 16 fugl på en formiddagsøkt. Fordelt på 5 tiur, 3 røy, 6 orrhaner og 2 orrhøner.Trollsk og vakkert landskap
En annen helt rå opplevelse som må nevnes, var nærkontakten vi fikk med elg. Først skremte vi ut ei elgku med kalv. En liten stund etterpå gikk jeg meg rett på en 8 spirs okse, som sto å reiv opp ei fjellbjørk. Litt smånervøs begynte jeg å bevege meg opp mot kameraten. Der sto han og lokket på dyret, så ikke rart den skulle vise hvem som var sjefen!Sitter tiuren gjemt innunder granleggene?
Etter en opplevelsrik og nesten uvirkelig dag, sitter jeg sliten og slapper av i stua. Det kommer uten tvil til å bli flere turer, og da med stående fuglehund!

Til neste gang!
Knut Børge

7 kommentarer:

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Hei,hei Knut Børge

Det å kunne jakte på et område hvor jakttrykket har vært lite er spennende i seg selv.
Bedre start kan en heller ikke få med tiur nesten før jakta har startet. Med fugl og andre opplevelser som dukker opp jevnlig så kan ikke dagen bli bedre selv med hjerte i munnvika og bomskudd...
Det er mye i ordtaket: Evig eies kun det tapte. Det er derfor du har fått en tur som legger seg på minne for alltid:-)

Fine bilder og historie!

Om tiuren din fortsatt står i skogen så er jeg sikker på at du får skutt en om ikke lenge til jubelrop som sikkert når Sandnes og:-D

Ha en fin kveld.

Mvh Rune

ketil olsen sa...

Hei!
Fine opplevelser i både ord og bilder.Skal mer en litt ruskevær til å stoppe en jakttur. Dessuten er min erfaring at en lykkes best når været ikke er på sitt beste.
Ønsker deg en fortsatt fin jakt og foto høst/vinter.

ketil O

Knut Børge Strøm sa...

Rune og Ketil. Kjempehyggelig at dere likte innlegget, og la igjen en kommentar!

Blir spennende å se om det blir resultat etter turen på fredag. Vannvittig spennende å kjekt å være på tur i slike skoger!

Knut Børge

Svein Roger Dahlen sa...

Det ville vært mye bedre om dere hadde skutt disse flotte fuglene med kamera enn med hagle...

Knut Børge Strøm sa...

Hei Svein Roger.

Jeg forstår veldig godt at du ikke liker jakt. Alle skal selvfølgelig ikke måtte det.

Som naturfotograf og jeger har jeg utrolig stor respekt for dyrene og fuglene jeg jakter på. Mesteparten av året er det kamera jeg har med meg i sekken. Men i noen måneder på høsten blir det altså byttet ut med hagle/rifle.

Jakt og naturfoto er på mange måter likt. En fotograferer for opplevelsen sin skyld, spenningen og nærheten til dyrelivet. Dette gjelder også for jakt. Men istedenfor et flott bilde, blir kanskje en vakker fugl eller to julemiddag.

Jeg føler meg utrolig priviligert som får tilbringe året rundt i naturen, og oppleve det jeg opplever.

Ha en fin søndag!

Knut Børge

Tommy Sørensen sa...

Mornings!

Nok engang liker jeg måten du beskriver naturopplevelsene på. Blir så ekstra moro å ta del i naturopplevelsene dine når du i tillegg til stemningsfulle bilder, har en tekst som man blir litt revet med av.

Ellers vet du jo godt at jeg støtter svein roger når det gjelder det med våpenbruk!
Hehe. :-)

Ser forresten ut som et fantastisk flott område dere har jaktet i. Liker godt gammalskauen, som jeg synes du formidler godt i bilde nr fire.

Selv hadde jeg kjempeopplevelser med villrein og moskus i dovrefjell i helga. Bilder kommer etterhvert.

Ha en fortsatt strålende uke!!

Tommy S

Knut Børge Strøm sa...

Takk for flott kommentar Tommy! Gleder meg til å se resultatet fra dovreturen!:)

Knut Børge