søndag 17. februar 2013

Jæren - et rovfuglparadis


Jæren som fuglelokalitet er viden kjent. Ornitologer og fotografer avlegger turer i hopetall for å få med seg noe av det eksotiske fuglelivet langs kysten. Her kan det oppleves alt fra ekstremt sjeldne arter fra andre land, til store ansamlinger av vadefugl og rovfugler. Selv har jeg såvidt begynt å utforske mulighetene Jæren har å by på, etter 5 år boende i henholdsvis Alta og Steinkjer.

Iløpet av vinteren har jeg tilbrakt en god del timer i kamuflasje,med forhåpninger og mål om å forevige noen av våre fantastiske rovfuglarter. I så måte er Jæren helt unikt, da det er gode muligheter å få oppleve 4-5 arter iløpet av en dag. Myrhauk, hønsehauk, fjellvåk og musvåk er mer eller mindre regelmessig i traktene og en vet aldri før samtlige har vist seg foran fotogluggene. Havørn ses også med jevne mellomrom,men er vanskeligere å få ned.

Utifra tidligere innlegg har dere sett at jeg har fått ned hønsehauken. En helt rå fugl som har vist seg å være en trofast middagsgjest. Musvåk har i tillegg vært å se ganske ofte, men ikke villet komme ned mens jeg har sittet klar med kamera.

Jeg avla fotoskjulet en ny tur igår og denne gang skulle jeg få flere arter festet til brikka. Kort fortalt, jeg hadde hønsehauk og musvåk store deler av dagen. Intet annet enn fantastisk å få oppleve, og jeg følte meg virkelig privilgert der jeg satt å stirret disse enestående fuglene inn i øynene. Jeg har fortsatt til gode å få sett fjellvåk og myrhauk og motivene er mange. En ting er sikkert, det blir flere turer før våren melder sin ankomst.24 kommentarer:

Endre Grüner Ofstad sa...

Pent! Likte spesielt det siste; stilisert og god temperatur :) Men har du laget egen åteplass eller er dere flere om godene? Hilsen fra Barteby!

Naturarkivet sa...

Hei Knut Børge
Jeg ser at du har mye å glede deg til fremover. Her har du tydeligvis mange gode muligheter fremover. Artig bilde nummer to hvor unghauken prøver å skremme bort gammelhauken.

Mvh Kim Abel

Ottars fotoblogg sa...

Ja her har du hatt en vellykket økt i skjulet, flotte bilder fikk du også, og som du skriver en stor opplevelse. Gratulerer med storfangst!

Anonym sa...

Fin serie med bilder du har her, Knut Børge!

Må være veldig morro å få mata disse fuglene og få mange fine bilder i tillegg.

Ha en fin søndagskveld!

Anita sa...

ojj lekkert!!!))))

Lasse sa...

En vällyckad dag - bara naturupplevelsen är värt besväret och får du med dig fina bilder också så är det ju fantastiskt!

Lindsjö taxar sa...

Vilka fina bilder och vilken upplevelse att se dessa vackra fåglar...jag fick en havsörn över mig i veckan vilket var magnifikt

Magnus Jonas Fjell sa...

Kjekt å få fotografert, flere arter også, og på samme dag!
Likte god musvåk bilde og det med to hauker, fint når det er litt fart i bilde.
Flott på Jæren, det er sikkert.

Ingemar Pettersson sa...

Hej Knut!
Otroligt fin serie på dessa mäktiga rovfåglar. Jag förstår verkligen att platsen lockar fotografer och ornitologer från när och fjärran.
Ha en fin vecka!
/Ingemar

Svein Ove Linde sa...

Hei.
Variert og fint fra denne gode plassen. Fluktbilde er vel det jeg henger høyest her..

Rune Olsen sa...

Har tilgode å sitte i rovfuglskjul men det ser og høres utrolig spennende ut! Fin og variert serie hvor fluktbildet er min favoritt :-)
Rune

Unknown sa...

Morsomt! Flotte bilder, må ha vært en fantastisk opplevelse :)

Knut Børge Strøm sa...

Utrolig kjekt med slik tilbakemelding, tusen takk alle som én!

Ønsker dere en flott uke.

Knut Børge

Morten Borg sa...

fine bilder, holder en knapp på nr2

Stefani Mazzei sa...

that beautiful shot !
enviable range of prey

Arnoya Ari sa...

Gode portretter!

Hilda R.B sa...

Kjempestilig serie av rovfuglene. Musvåk har jeg aldri sett før. Hauken på det første bildet var super. Ser ut som den har spist godt også. Det er alltid artig når en kan vandre hjem etter en dag med så flotte møter. Gleder meg til flere bilder fra skjulte!
Fra Hilda

Anne-Lise sa...

Vakre fugler foreviget på en utmerket måte! :-)

Knut Børge Strøm sa...

Takker og bukker for nye kommentarer. Hyggelig!!

Ha en fortsatt fin uke.

Knut Børge

Torbjørn Wingsternes sa...

Flott serie. "Misunner" deg dette fotoskjulet.

Trond Westby sa...

Veldig flotte bilder av rovfuglene på jæren. Det er gøy å ha tilgang på slike motiver :)

Marco Luijken sa...

Hello Knut,
What a great shots you show here. Really amazing to see these raptors so close with their beautiful colors. It must be great to photographed these birds. This is enjoy for me!!

Greetings, Marco

Knut Børge Strøm sa...

Takk til dere også Torbjørn og Trond.

Thanks for kind words Marco.

Ønsker dere en flott helg / have an nice weekend.

Knut Børge

M.Gomes sa...

Excelentes registos
Parabéns.
Cps. MG