søndag 29. april 2012

Orreleik - Vått og vindfullt

Tidlig lørdag kveld la jeg og Tommy Sørensen ( TSnaturfoto ) ivei til en stor og snøkledt myr, et sted i Trøndelags dype skoger. Målet for turen var årets første natt på orreleik, og forventningene var store.

Avstanden fra skogsbilveien er ikke spesielt lang, men med råtten vårsnø opp til knærne, ble det allikevel en slitsom etappe frem til teltplassen. Men med drømmen om orrhane i vakkert morgenlys i tankene, gikk det fort unna. Vel fremme fant vi momentant mye leikspor, med skit og fjær overalt. Om ikke forventningene var høye fra før, så kunne vi nå ikke vente til morgendagen.

Det lille kamuflasjeteltet er igrunn i minste laget for en voksen mann, men ved å ligge i fosterstilling klarer en seg fint. Det vi ikke kunne forutse, var hvilke nattetimer vi hadde foran oss. I det kvelden seg på, begynte tsjooing og buldring å høres fra myrkanten, en herlig symfoni å sovne til. Morgentimene kunne ikke komme fort nok! Men så ble idyllen brutt. Himmelens sluser bestemte seg for å dra sluken helt ut, og vinden tok tak. Jeg klarte med nød og neppe å redde kamfulasjeteltet fra å blåse pokker i vold, men måtte allikevel ut å bardunere på ny. Natta ble med det søvnløs, da jeg måtte passe på at teltet holdt seg på plass. Regnet var en annen ting. Doghouse kamfulasjetelt er nemlig ikke vanntett, og etterhvert rant vannet inn overalt. Det meste ble med andre ord klissvått. Men, men tenkte jeg. Alt er verdt det, så lenge orrfuglene holder show imorgen.

Kort fortalt, orrhanene skuffet oss. De var nedenom en liten stund i 3-4 tiden, og i en liten periode i grålysningen. Vi mistenker at hanene var værsyke, og heller valgte å surmule innunder furua. Som en ekstra liten topp på kaka, klarte jeg å gå glipp av en rev som lusket 5 meter foran teltåpningen min. Tommy så den, men fikk bildene ødelagt av dugg...

Tross en noe mislykket tur, er det alltid kjekt å være ute i naturen ilag med gode venner. Å se og høre de fantastiske orrfuglene er også en naturopplevelse som hver gang frister til gjentakelse. Forhåpentligvis blir det flere forsøk, før spillet er over for denne gang. Legger ved mitt første, og foreløbig eneste orreleikbilde, som ble tatt 05:29 søndag, 29 april.


16 kommentarer:

Torbjørn Wingsternes sa...

Å være naturfotograf kan til tider være vanskelig:) Historien var fin og det dyrekjøpte orrebildet ble da bra det!

Svein Ove Linde sa...

Hei.. ble da et bra bilde dette til å være så tidlig på morgenen.
God historie som bare minner oss på at vi alltid er underdog mot moder jord..

Lindsjö taxar sa...

Alltid lika trevligt att läsa dina berättelser. Synd att vädret inte var på er sida. Orrbilden är dock top job som jag brukar skriva. Ni verkar dock haft en trevlig tur tillsammans och det är ju det som räknas.

Espen Bergersen sa...

Hørtes ut som en kjip natt. Bedre lykke neste gang :O)

Espen

Ottars fotoblogg sa...

Uansett om turen ikke var helt vellykket, så fikk du da et fint bilde av orren. Lykke til neste gang.

Ottar

Ole Arne sa...

Flott turbeskrivelse og fint bilde av orrhanen...
Kjipt vær og synd for dere denne natten....
Sjansen byr seg igjen, så lykke til neste gang..

mvh Ole Arne

Anonym sa...

Hørtes ut som litt av en turopplevelse! Liker bildet veldig godt!
Har prøvd meg flere ganger selv men uten spesielt hel den siste uken.

Hilsen
Leiv Arne

Kathrine sa...

Flott opplevelse du beskriver!
Selv har vi orrer og tiur rundt hytta så en nesten ikke får sove av spillingen. Svare leven av storfugelen på våren. Og vi tråkker i etterlatenskaper på hyttehaugen.
Må få ordnet hull i veggen i bua som vi bare har rot i. Har bare ikke fått somlet meg til det enda. Tanken er å få til et fotosjul der. Men det er vel sånn det er, at det en har lett tilgjengelig, tar en for gitt. En skjønner ikke hvor heldige en er kanskje..
Knall bilde du har tatt!

Mvh Kathrine

Lasse sa...

Oj oj ja det är sånt det blir ibland. Men som andra skrivit - bilden blev mycket bra ! Den har du jobbat hårt för!
Hade en liknande upplevelse tors-fred förra veckan. Vi skulle ut på tjäderspel. Ösregn och inen tjäder. Allt var dyblött i det lilla "doghouse". Fy f-n....:)

Unknown sa...

Selv kun med portrett fra orrhanen med historien er knall for seg selv. Jeg har opplevd det du beskrev første natta på Mysen i år. Ikke noe særlig med nordavind og regn. Bedre lykkes neste gang.

:) duy

Hilda R.B sa...

Det var litt av en naturopplevelse du fikk. Jeg har alltid med meg en liten presenning som jeg legger under spilene i taket slik at det ikke regner gjennom taket. Siden det er på innsiden blir det ikke lyd selv om det er vind. Og da kan jeg sitte i en stol uten å bli våt.
Likte bildet ditt godt.
ønsker deg lykke til videre med prosjektet.

Gunnar Kjærstad sa...

Av og til er det slik at man lurer på hvorfor i all verden man er naturfotograf. Man kan være både våt og sliten og ingen ting funker. Men nå og da får man de blinkskuddene man jakter etter og alt det sure er glemt. Flott historie fra en av de mørke våte dagene.

Mvh
Gunnar

Trond Westby sa...

Ikke alltid det klaffer nei. Men opplevelsen er nok minnerik på mange måter :)
Knallbilde dette vertfall av orrhanen.

Knut Børge Strøm sa...

Takk for alle de flotte kommentarene, kjekk og kjempehyggelig lesning!

Tross en noe slitsom natt, så var opplevelsen med lydene fra naturen som alltid helt fantastisk. Gleder meg til neste tur!

Ha en super uke.
Knut Børge

Knut Winnæss sa...

Grøss og gru! Det der høres ut som en sur og kald fornøyelse. Doghousen er ikke vanntett, nei, det kan jeg også skrive under på. Ble jo et ok bilde da selv om de fleste hanene antagelig sturet under noen busker i nærheten. Bedre lykke neste gang! :)

Tom Dyring sa...

Jeg kjenner meg i gjen i beskrivelsen av kamuer som lekker ! For å si det litt brutalt : bomturer hører med. Det gjør at du setter ennå større pris på å lykkes neste gang. Det bildet du viser er likevel flott.