mandag 11. juni 2012

Orkideer i Norge

Det finnes en rekke unike planter rundt omkring i verden, men det er spesielt en familiegruppe de fleste nikker anerkjennende til. Med omkring 25 000 arter på verdensbasis, og et særpreget utseende skiller denne blomsten seg virkelig ut i mengden. Mang en husmor steller varianter av blomsten stolt, der den er edelsteinen i vinduskarmen. Jeg snakker selvfølgelig om orkidefamilien.

Orkidèer kommer i en rekke varianter. Store som små, fargerike som fargeløse, vanlige og ytterst sjeldne. Mange har helt unike levesett, som får oss til å forstå hvor fantastisk sammensatt naturen virkelig er. Norden har til manges overraskelse et rikt mangfold av orkideer, hvor det er funnet rundt 50 forskjellige arter. Av disse 50 er 37 registrert i Norge.

Brudespore (Gymnadenia conopsea) 
Rødflangre (Epipactis astrorubens)
Det er noe eget ved orkideene. Disse vakre og lett gjenkjennelige blomstene, som lyser opp ifra skogbunnen de vokser på. Helt siden min mor fortalte meg som barn, at det vokste ville orkidèer i skogene ved Velfjord, har denne artsgruppen hatt en egen plass i bevisstheten. Orkideer i Norge. La ordene synke litt inn.... Det er noe spesiellt ved å ha disse fantastiske plantene i landet, noe som bidrar til å gjøre naturen vår enda mer eksotisk.

Flekkmarihand (Dactylorhiza maculata)
Skogmarihand (Dactylorhiza fuchsii)
Jeg har sett og fotografert flere orkideer de siste årene. Det er dog en rekke arter jeg enda ikke har kommet over. Sjeldne arter som huldreblom (Epigonium aphyllium), svartkurle (Nigritella nigra), myrflangre (Epipactis palustris), søstermarihand (Dactylorhiza sambucina) og rød skogfrue (Cephalanthera rubra) står høyt på ønskelisten.

Islandsgrønnkurle (Coeloglossum viride spp. islandicum)
 Senest igår, søndag 9 juni tok jeg med meg en god kamerat fra Trondheim for å lete etter den sjeldne flueblommen (Ophrys insectifera). Endre Ofstad er en ivrig hobbybotantiker, som er like, om enn ikke mer interessert i orkidèer enn det jeg er. Han er også en habil fotograf, hvor vi var i stargropen ilag ved fotolinja på Øytun Folkehøgksole.

Flueblom (Ophrys insectifera) er en vakker og meget spesiell orkidèart.
Turen gikk til kalkfuruskog i Snåsa kommune. Jeg visste av en lokalitet der det skulle finnes flueblom, spørsmålet var bare om vi var for tidlig ute? Heldigvis, etter mye leting, kom vi over et eksemplar som nettopp hadde begynt å blomstre. Entusiasmen var til å ta og føle på. Flueblom står oppført som NT - Nær truet på den nasjonale rødlisten, og har et helt unikt levesett. Den etterlikner gravevepshunnen i slekten Argogorytes. Gravevepshannene lar seg rett og slett forføre av flueblommens duft og utseende, da den tror den har funnet seg en make. Pollenkorn overføres så fra blomsten til vepsen, og videreføres til neste plante i det insektet forflytter seg. Voilà, flueblommen har fått til en suksessfull pollinering. Naturen er virkelig fantastisk!

Etter at flueblommen var grundig avfotografert, og Endre måtte haste tilbake til Trondheim, avla jeg en annen lokalitet et besøk. Marisko (Cypripedium calceolus) er norges største orkide, og et blikkfang i skogen. Det var nok enda meget tidlig for denne arten, men jeg var heldig å komme over et eksemplar i blomst.

Marisko (Cypripedium calceolus)

16 kommentarer:

Wiesław Zięba sa...

Dine bilder viser skjønnheten i orkideer.

Ottars fotoblogg sa...

Fine bilder av vakre blomster, likte best det siste.

Ottar

Torbjørn Wingsternes sa...

De fleste av oss har mildt sagt mangelfull kunnskap om både planter og det som kryper og summer rundt i naturen rundt oss. Og det er synd, for vi går glipp av mye spenning og entusiasme.

Jeg visste ikke engang at det vokste orkideer i Norge!

Flotte bilder og mest stas med Snåsas perle.

Hilda R.B sa...

Det er alltid spennende å møte disse inne i skogen. Flotte bilder og lærerik tekst.
Håper du finner de som du leter etter.
Hilda

OAL-photo.com sa...

Flotte bilder av orkideene og en fin story i bakkant også... Holder for så vidt på med noe av det samme i mitt prosjekt og har vært i lierne i fjor.. på nornetur i sverige og skulle gjerne hatt flueblomsten i mitt bildearkiv... får se om jeg stopper ved Snåsa og ser etter den senere i sommer...

Ingemar Pettersson sa...

Hej!
Vilken underbar serie med dessa otroligt vackra blommor.
Ha en fin vecka!
/Ingemar

Anonym sa...

Hallo Knut-Børge. takk for at du viser oss disse flotte orkideene. For noen år siden fikk jeg forespørsel om det fantes Lady's Slipper i Norge. Måtte tenke meg om. Men så oppdaget jeg at Snåsa og Nord-Trøndelag Fyle har denne flotte Orkideen som sine "våpen". Etter det fikk jeg solgt neon plasser opp til Snåsa for å fotografere denne flotte orkideen + Flueblomst mm. Nå er vel tiden inne for å se disse helt uvirkelige plantene i full prakt. Nesten uvirkelig at det finne så flotte planter i den norske nature. De er liksom mere eksotiske disse Orkideene. Men en tur til Snåas anbefales NÅ!! Ole M

Knut Børge Strøm sa...

Hjertelig takk for at dere likte innlegget, og legger igjen en kommentar!

Orkidèer er spennende! Gleder meg stort til den dagen jeg får stifte bekjentskap med en ny art. Rød skogfrue står vel kanskje aller høyest på ønskelisten!

Ha en flott og sommerlig uke.
Knut Børge

Trond Westby sa...

Som Tommy sier. Knallbilder med god info atpåtil :)
Knall!

Trond

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Hei Knut Børge

Ingen tvil om at dette er noe du gløder for og ikke minst har kunskaper om! Et flott innlegg med et fint knippe orkideer som vise noe av det en kan finne om en leter og ikke minst når en vet hvor og hva en leter etter:)
Når du kommer på disse trakter så må du bare ta kontakt så kan jeg vise eller forklare deg hvor du finner en sjelden art på jæren som trolig er en av svært få her i Rogaland. Jeg vet bare om denne ene,det er ikke orkidee men mer en tistel sak med noen blålige blomster.
Som alltid kjekt å følge dine innlegg!:)

Ha en fin kveld:)

Mvh Rune

Lindsjö taxar sa...

Oh vilken vacker serie av så många orkidéer du bjuder på.
Att du fick ihop så många. Jag lyckades bara hitta Adam o Eva.
Snyggt jobb!

Laila sa...

Bra bilder med givende tekst.

Knut Børge Strøm sa...

Takker og bukker for nye kommentarer! Virkelig utrolig artig å få slike hyggelige tilbakemeldinger på innlegg fra den botaniske verdenen også.

Det hørtes meget interessant ut Rune! Du hører nok ifra meg når jeg er i hjemlige trakter:)

Knut Børge

Rune Olsen sa...

Dedikert, interessant og lærerik tekst med flotte tilhørende bilder!
Herlig innlegg :-)
Rune

Unknown sa...

Alltid interessant med dine tekst og lærerikt er de. Men bildene er liker flotte. Siste er absolutt best, tett på kom to neste siste.

:) duy

Unknown sa...

Fantastiske bilder, gleder meg til å løpe rundt i skauen og finne norske skjønnheter som dette!

NYDELIG!