onsdag 16. mai 2012

Boreal regnskog - ekte Norsk natur

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for skog. Gammel skog der økosystemet har fått utvikle seg naturlig i lang tid, har en helt spesiell formidlingskraft. Det er noe urnorsk med gammal skauen, et rop i fra urtiden. Mosen lager et mykt teppe både på trær og skogbunn, på både levende og død ved vokser det sjeldne og spesielle lav og sopparter. Når en så sitter stille langs en sakteflytende skogsbekk, mens øynene hviler på det mørke bekkevannet, ørene drar inn lyden av en våryr jerpe og nesen såvidt sanser duften av en nordlig aniskjuke (Haploporus odorus), er nasjonalromantikken og iveren etter bevaring av Norsk natur på sitt største.
 


I velutviklete områder med boreal regnskog kan en oppleve slik nærhet til naturen. Dette biotopet krever lang kontuinitet for å opprettholde et velfungerende økosystem, noe som vil si at når en først finner et område som har fått utvikle seg over hundrevis av år, så står en i en skattekiste av biologisk mangfold.

Fossenever (Lobaria hallii) VU-sårbar. 
Gullprikklav ( Pseudocyphellaria crocata) VU - sårbar. En karaktertart for boreal regnskog.
 Boreal regnskog eller kystgranskog om du vil er en særdels spesiell skogtype, som er sparsom på verdensbasis. I Norge finnes den bare i kystnære strøk i Midt-Norge, og i sørlige deler av Nordland fylke. Regnskog kan defineres som et skogøkosystem med et planteliv som er avhengig av fuktighet i alle sjikt. Skogtypen domineres av gran, men andre treslag som gråor, bjørk, selje, rogn og osp er også vitkige innslag. Dette fuktige og og kjølige skogsmiljøet har utviklet en stor artsrikdom, der særlige lav dominerer. Flere av artene som vokser i boreal regnskog finnes bare her, og er i så måte meget sjeldne. Gamle trær av rogn, selje og osp med høyere pH i barken enn hos gran, er særlig rike på lav. Slike gamle trær fungerer både som spredningskilder for lavartene til nærstående gran og som leverandører av næringsstoffer gjennom kronedrypp.

Trådragg (Ramalina thrausta) VU-sårbar.
Utsnitt av Vanlig blåfiltlav (Degelia plumbea)
Skålfiltlav (Protopannaria pezizoides)
Norge har et spesielt internasjonalt ansvar for bevaring av denne skogtypen med tilhørende artsmangfold. Skogtypen er internasjonalt verdifull siden vi her finner arter som har hele eller nesten hele sin europeiske utbredelse konsentrert til et lite areal i Norge. For enkelte arter er de norske forekomstene en viktig del av verdenspopulasjonen.

Bladlavsamfunn med bl.a. lungenever og skrubbenever.


Boreal regnskog er oppført som EN-sterkt truet på den nasjonale rødlisten for naturtyper. 

Sjelden har jeg sett så mye spor etter ekorn, som de turene jeg har tatt til denne skogtypen. Det lå finspiste grankongler ved ver eneste mosetust.

PS: Trykk på bildene for best mulig visning.

18 kommentarer:

Kathrine sa...

Spennende og viktig lesning! Går ut i fra at du ikke fant trønderlav. Den er vel snart helt borte.
Flotte bilder fra en skog som må taes vare på.

:)

Tom Dyring sa...

Fine bilder fra skogsinteriører og av lav ! Jeg er IMPONERT over din kunnskap på dette området !

Lasse sa...

Får hålla med Tom här, imponerande kunskaper du har ackompangerat med verkligt fina bilder !

Ottars fotoblogg sa...

Ja dette var en fin serie fra norsk natur, mange fine motiver i denne gamle skogen. Jeg likte alle, men synes det første var helt topp.

Ottar

Kenny Isaksson sa...

Kempe goe bilder Knut!!!
Gillar den första och mården och Ekorren förståss.Verkligen en informerande berättelse f rånen riktig naturälskare.
Trevlig helg /Kenny

Torbjørn Wingsternes sa...

Intessant innlegg som og en påminnelse om viktigheten av det totale mangfoldet i naturen. De færreste av oss har innsikt i den totale sammenhengen her, ikke en gang det mest elementære.

Tenk for en spennende verden vi knapt vet vi er en del av?

Det første bildet kan man sitte å se på en stund.

Stein Kristian Martinsen sa...

Veldig bra dette her, både bilder og tekst. Jeg savner ofte tekst til bilder som vises på blogger. Det er en myte at bilder elene forteller mer enn tusen ord, de trenger i de fleste tilfeller en tekst for å bli satt i en sammenheng.

Anne sa...

Takk for at du lærer meg en masse, og fordi jeg på samme tid kan nyte så utrolig mye vakkert :-)

Skogswilden sa...

Åhh, vilka härliga bilder! Skulle själv vilja dra västerut nån gång och uppleva dessa skogar. Drömmer om att bl.a. få se skogsområdet där Erioderma pedicellatum är funnet. Heter det Grong?

Lindsjö taxar sa...

Vad härliga bilder! Bra text till bilderna så nu vet man lite mer igen.

Ingemar Pettersson sa...

Hej!
Ja, vilka bilder och vilken fantastisk text.
Ha en fin 17:e maj
/Ingemar

Oona Torgersen sa...

En herlig serie av bilder! Denne type skog , med all artsrikdom er så verdifull. Det er veldig interessant å å lese det du skriver om artene, og som de andre sier: Der lærte jeg litt mere :-) Ha en god 17 Mai!

Anonym sa...

Hallo Knut B. Takk for flott info her da!! Synes jeg kjenner igjen plassen du har tatt bilde nr1.Er det mulig? Her ute i Flatanger har vi flere områder som er freda kystskog og det er utrolige plasser å fotografere og oppholde seg. Vet alt for lite om artsmangfoldet i en slik skog. Men de er jo fredet pga mye snadder som vokser. Men vi bør vel ta en overskyet regnfull dag i en av regnskogområdene!! Flotte bilder også selv om de tar seg bedre ut når det er oveskyet og mettet av regn. Go helg. Ole M

Knut Børge Strøm sa...

Hjertelig takk for kommentarene! Meget hyggelig å lese alle de flotte ordene, og at dere synes det er spennende med litt fokus på den botaniske verdenen også. Lav er virkelig en unik og flott artsgruppe!

Har selv en drøm om å få sett og fotografert Trønderlav (Erioderma pedicellatum)! I Norge vokser den vel bare på et par beskyttede lokaliteter. Jeg vet ikke helt hvor det er selv, men et av områdene skal være i nærheten av Grong ja.

Ole Martin: hehe det har du nok helt rett i! Dette er i det fantastiske regnskogsområdet mellom Dalavatnet og Morkavatnet.
Jepp, skulle tatt en tur etter noen tunge rengskurer, det er da kystgranskogen viser seg fra sin aller beste side! Jeg hadde svært vanskelig lys å jobbe med da jeg var der, med sol fra skyfri himmel. Jeg måtte ty til polafilter, samt vente på at det skulle komme et lite skylag foran solen, før det i det hele tatt ble mulig å ta bilder.

Ønsker alle som er innom bloggen en flott helg!

Knut Børge

Trond Westby sa...

Veldog flotte detaljbilder av den vakre naturen vi har. Det er deilig å bo i Norge når man ser dette :)

Eli Kristin Magnussen sa...

Flotte bilder fra skogen. Rart at vi ofte tar det for gitt det vi ser rundt oss.. Herlig stemning, vakkert! Og takk for super info i tillegg :D

Fin tirsdag!

Hilda R.B sa...

Tusen takk for et flott innlegg. Du er kjempeflink til å formidle det vi andre kjenner når en går inn i skogen. Og så har jeg fått navnet på noen lavarter som jeg ikke kunne. Nydelige bilder med flott tekst til.
Hilda

黄清华 Wong Ching Wah sa...

The first image is mosr attractive and inviting !