torsdag 3. februar 2011

Nøttekråke - en gjest ifra øst

Idag fikk jeg endelig tatt meg en ny tur ut med kamera, og bestemte meg for å avlegge foringsplassen et besøk. Per Ivar har vært der oppe regelmessig denne uken, og kunne melde stor aktivitet på både nøttekråke, nøtteskrike og spurvefugler. Det oppsatte viltkamera hadde fulle minnekort, med samtlige av nevnte arter, ekorn og til og med en korthåret Vorsther! Ei fillebikkje som har funnet det for godt å stikke innom foringsplassen hver dag. Den markerer overalt, og har til og med pisset på rota der fuglene skal sitte.Etter at jeg hadde funnet meg godt til rette i teltet, ble det fullt liv foran objektivet. Sannsynligvis tre forskjellige nøttekråker kom i skytteltrafikk ned for å hente hasselnøtter. De satt ikke lenge stille på samme plass, men nok til å få tatt noen bilder. Fuglene har blitt mer og mer tillitsfulle, og utover våren tror jeg de knapt vil ense lyd og bevegelser fra kamera.Etter at nøttekråkene hadde fått sitt, dukker et ekorn opp. Fantastisk vakkert dyr. Det satt seg til å knaske på noen solsikkefrø, men reagerte kjapt når det merket folk i nærheten. Det for som et prosjektil opp i ei skjørtegran, og forsvant. Viltkamera viser at ekornet også er fast på plassen, så håper på noen flotte ekornportrett utover året.Fantastisk kjekt å endelig få bilder av den eksklusive og vakre nøttekråka. Jeg har bare sett den tidligere ved èn anledning. Ser virkelig frem til sola tar enda mer tak, og skaper stemning i skogen. I det våren melder sin ankomst, tipper jeg artsmangfoldet også kommer til å øke. Dette blir spennende!
Fakta om Nøttekråka:

Habitat: Virker å være nært knyttet til forekomster av hassel i Norge. Etter invasjoner av den østlige underarten har man også funnet den i forbindelse med forekomster av sembrafuru.

Utbredelse: Den tradisjonelle norske underarten finnes hekkende på Sørøstlandet og på Vestlandet. Begge områder har gode forekomster av hassel. Etter storinvasjonen av østlige nøttekråker i 1994/1995 har den også etablert en liten hekkebestand i Trøndelag. Her oppe i forbindelse med sembrafuruforekomster.

Forflytninger: Vanligvis en stasjonær art gjennom året. Ved dårlig frøsetting på hhv. hassel eller sembrafuru kan fugler vandre bort fra sitt normale utbredelsesområde. Spesielt de østlige nøttekråkene foretar med ujevne mellomrom store utvandringer.

Næring: Dette er en næringsspesialist. De vestlige fuglene hamstrer hasselnøtter, mens de østlige samler frø fra sembrafuru. De spiser også insekter og andre evertebrater. Hamstrete nøtter og frø utgjør mye av næringen til reirungene deres.

Hekkebiologi: Nøttekråka er en monogam art som muligens er tro mot sin partner gjennom hele livet. I mars og april bygges et omfattende reir med god islolasjon i løpet av knappe to uker. Tre til fem egg ruges i 18 dager, mens ungene ikke flyger ut av reiret før etter tre nye uker.

Ref. ( miljolare.no )

15 kommentarer:

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Hei Knut Børge

Du er heldig som får oppleve den meget sky og eksklusive nøttekråka på få meters avstand.
Det har vært noen nøttekråker som har holdt til oppe med Vatne skytebane å da spesielt i 2008 hvor jeg så flere som sanket nøtter på hasseltrærne der.
Den har og besøkt aboreet men fotos er så si umulig så du må benytte tiden godt nå som du har den:)
Det går vel unna med nøtter er det kjøpenøtter eller har dere sanket de selv?
Det blir spennende å se hva du får utfor camoflasjen utover. Nå som lyset er på vei tilbake så vil det sikkert bli mange fine opplevelser og bilder fremover.

Flotte bilder av nøttekråka å jeg ser frem til flere:)

Ha en fine kveld

Mvh Rune

Hilda R.B sa...

Så heldig du er som har denne nøttekråka. Har bare sett den på bilde. Flotte bilder du hadde av den. Drømmer meg bort i dem jeg!

Anonym sa...

Hei Knut Børge!
Jeg er stolt over å kunne kose meg med alle de fine bildene dine.
Har aldri sett nøttekråke før, det var en velding fin fugel.
Ha du tålmod så får du resultater.
Stå på!

pappa

Fotojakt sa...

Denne var flott! Gode bilder av den også ;)

God helg!

Hilsen Linda

Kåre Johansen sa...

Hei.

Fine bilder!
Slikt har ikke jeg fått på min foringsplass, men jeg er nok ikke der regelmessig. Skal bli artig å se ut over våren når sola kommer høyere på himmelen i Tr.lag.

Kåre

Per Ivar Nicolaisen sa...

Flotte bilder !

Nå blir det en jobb med å få nøtteskrikene til å innta samme positur....

/Per Ivar

Tommy Sørensen sa...

Heisann!

Moro med nøttekråke.
Hadde den på foringsplass selv for et par år siden.
Fillebikkjer har derimot ingenting på en foringsplass å gjøre. Tror vi bør innføre fellingtillatelse på fillebikkjer.

Kamera mitt tok kvelden igår. Så nå blir det 7d snart.
God helg.

Tommy S

Lasse sa...

Hej Knut Börge!
Tack för rapporten och faktan! Fina bilder du fått av denna "raritet": Har aldrig själv sett den i naturen.

KnutBS sa...

Hei alle sammen!

Hjertelig takk for alle tilbakemeldingene! Meget hyggelig med slik respons på innlegg og bilder :)

Vi legger ut hasselnøtter kjøpt i butikk, da hasseltre er en sjeldenhet her i Trøndelag.

Det viser seg at vi sannsynligvis har den Norske tykknebbete underarten på foringsplassen. Altså ikke den sibirske varianten, som en skulle tro dukker opp her i Trøndelag. Nøttekråka som hekker her til lands, har sin utbredelse på vest og sørøstlandet. Så det gjør det om mulig ENDA mer spesielt, enn om det hadde vært den sibirske som er gjest ifra øst.

"Våre" fugler har med det sannsynligvis kommet trekkende fra sør i landet! Der er hovedføden hasselnøttter, og det er også dette de får servert hos oss.

Sibirnøttekråka er på den annen side spesialist på sembrafuru frø!

Klareng sa...

Hei!
Veldig flotte bilder av nøttekråka.En art som jeg hverken har fotografert, eller sett før.
Alltid spennende å følge bloggen din,du har en enorm bredde med vakre naturbilder,med eller uten mennesker involvert.Enorm inspirasjon!!
Ser fram til flere innlegg og bilder!
Mvh.Halvor

Oona Torgersen sa...

Disse bildene satt! Må hive meg på komplimentene!
Det at du har fått en så flott bakgrunn gjør seg, og man får følelsen av portrettformat! Krem!
Har heller aldri sett denne, og den kommer neppe innom Lofoten (men hvem vet i disse tider..)
Flott blogg du har, og flotte bilder.
Oona :-)

KnutBS sa...

God dag Halvor og Oona! Takk for overveldene og flotte tilbakemeldinger. Utrolig kjekt å høre at jeg inspirerer andre. Det må vel være et mål for de fleste fotografer, så tusen takk:)

Ha en flott helg.
Knut Børge

Anne Øverås sa...

Interessant lesning og så flotte bilder av Nøttekråka.

KnutBS sa...

Takk for det Anne! :)
Er endelig meldt supervær i tiden fremover. Det skal utnyttes!

Knut Børge

Rune Olsen sa...

Flotte bilder av nøttekråka :-)
Blir nødt til å satse på foring med nøttekråke og nøtteskrike for øyet neste år, da jeg har sliti med å få gode bilder av disse artene..