tirsdag 18. mai 2010

Horndykker i Velfjord!

04:45 sto det på klokka da jeg mer eller mindre i zombietilstand sto opp av senga. Målet for dagen var å forevige noe av fugle og dyrelivet Velfjord har å by på. Etter å ha lett forgjeves etter motiver i mange timer, la jeg endelig merke til noe jeg har vært på jakt etter lenge. Horndykker!
Jeg har tilbrakt mange timer i kamuflasje i Trøndelag, for å fotografere denne utrolig vakre fuglen. Dette uten å få bilder jeg ble skikkelig fornøyd med. Jeg øynet et lite håp om flotte horndykkerbilder, og det i Velfjord av alle plasser. Her finnes det jammen ikke mange par å velge mellom. I sterk kontrast til Leksdalsvatnet, som har en stor bestand.

Nå var det ikke kamoteltet som ble brukt, men mine snikeegenskaper. Jammen kom jeg meg ikke raskt innpå, og motoren i kamera gikk varm. Strålende fornøyd returnerte jeg til bilen, for å sjekke resultatet.

Jeg tror både elg, mus og fugl hørte banneordene mine i sekundene som følger. Intet CF kort dukket opp på skjermen.. Fy F***!!Mildt sagt frustrert, satt jeg nesten litt paff tilbake. Pokker heller, jeg skal få de bildene jeg vil ha. Som sagt, så gjort. Etter omlag 2 timers leting og sniking, kom jeg meg endelig på strålende fotohold. Ja enda bedre enn flausen istad, og lyset var nydelig.

Langflat lå jeg ute på et pittelite skjær, med mose som støtte til kamera. Noen få meter foran meg drev to vakre horndykkere med sitt. En helt fantastisk opplevelse. Kommer ikke til å glemme den med det første.Da det gikk mot kveld måtte jeg ta meg en tur ut å fange den mystiske stemninga, idet disen la seg over vann og hei.
Til neste gang.
Hilsen Knut Børge
PS: Anbefaler som alltid å se bildene i større format:)

tirsdag 4. mai 2010

LAV og vårplanter

Strylav
Tirsdag 4 mai var det duket for første feltkurs i botanikk. Dette faget inngår obligatorisk, i den 3 årige bachelorgraden i utmarksforvaltning. Papirlav

Hårfretle. En tidlig vårplante

Det ble en fin dag, der vi fikk studere mange forskjellige arter. Men jeg må ærlig innrømme, at noe er mer kjedelig enn annet. F.eks moser og alger, rene sovemedesinen. Lav og blomster derimot, blir fort litt kjekkere.Vi kom over mang en lavart, der storvrenge må sies å være den mest spennende. Elghornslav, vanlig kvistlav, papirlav, kvitkrull, reinlav, bikkjenever og grå fargelav var andre arter. Storvrenge. Denne lavarten foretrekker ofte fuktige bergvegger,
der den kan danne store kolonier.

Pga den svært sene våren, er plantene litt sent ute. Til og med de tidligste har såvidt begynt å blomstre. Av de vi fant idag, var det en liten og anonym art ved navn hårfrytle, noen små stakkars hvitveis, gullstjerne og noen til.
Alt i alt en flott dag, for det om det var i kjøligste laget. Måtte selvfølgelig komme litt snø idag også...huff.
Jeg ser ellers frem til flere feltkurs. Da spesielt en tur som går til kalkrike områder i Snåsa. Her skal vi kikke på det jeg synes er mest spennende i planteriket. Ville orkidèer. Marisko og flueblomst er to sjeldne, og meget vakre blomster vi forhåpentligvis vil finne. Vanlig kvistlav. Sannsynligvis Norges vanligste lavart.
Finnes på de fleste trestammer og greiner. Foretrekker ofte gran.

Ellers så synes jeg det er meget spennende, og ikke minst utfordrende å fotografere alt dette. Jeg synes absolutt ikke macrofoto er det enkleste jeg har begitt meg utpå. Lav er spesielt vanskelig å fotografere på nært hold, da det stikker greiner i alle kanter.
Elghornslav

Tar gjerne imot tips fra mer erfarne macrofotografer! Så legg gjerne igjen noen ord i kommentarfeltet. Bruk av blender ved blomsterfoto f.eks

Ha en fin natt, og kommende dag!
Kvitkrull

lørdag 1. mai 2010

Herlige vår!

I utganspunktet skulle jeg nå ligget i fjellskogen i Meråker, og registrere spillende Tiur. Nok en gang, ble det ingenting av. Men nå var det ikke pga sykdom, skade eller flytting, bacheloroppgaven har dessverre blitt skrinlagt. Vi har rett og slett altfor liten tid til å få samlet inn nok data. Nå starter en ganske intensiv tid, med mye feltkurs, oppgaveinnleveringer og eksamen. Vi tok en prat med støttekontakt, og innså at vi måtte ta dette valget.
Så da får vi bare starte å planlegge en ny oppgave, som vil bli gjennomført til høsten.

Det skal stadig dukke opp et eller annet som gjør at jeg ikke kommer meg ut på min første leik. Men ser ikke bort ifra at vi tar en tur neste helg uansett. Det er på tide jeg får oppleve enten tiur eller orrfuglleik.

Helga ble da plutselig ledig, og det har jeg selvfølgelig utnyttet. Jeg sto opp kvart på 5 i morres, og pakket fotosekken. Turen gikk til Leksdalsvatnet, på jakt etter den sjeldne og utrolig vakre Horndykkeren. Etter velvillig og flott info om lokalitet fra Kjartan, fant jeg frem til et kjempeområde. Det var dykkere på alle kanter!De var dessverre ganske så sky, å reagerte på den minste bevegelse fra objektivet som stakk ut fra kamoen. Jeg tror nok jeg var littegran sent ute, for det hadde startet å lysne endel da jeg kom. Jeg må nok komme meg opp en time tidligere. Det ble nå uansett noen bilder jeg ble brukbart fornøyd med. Men jeg håper å få knipset noen bedre etterhvert.
Jeg satt fra halv 6 til 9, da ble jeg tvunget til å pakke sammen. Vinden tok tak i teltet. Hele pikkpakket, inkludert kamerautstyret var på vei mot det våte element. Heldigvis fikk jeg reddet det i siste liten.

Som en avslutning, lokket jeg inn en Sivspurv, og knipset noen bilder av den.
Turen går uten tvil tilbake i morgen Søndag. Mulighetene for å få blinkskudd er absolutt til stede, det gjelder bare å ha tålmodigheten i orden.
Til sist i dette innlegget så kommer det en liten oppdatering på jakten på kortnebbgåsa. Jeg tror jeg har tøyd grensene for hvor nært det går an å komme innpå ved sniking. Så neste steg på den kanten, blir kamoteltet.

Har fått et par nye bilder allikevell. Et av to kortnebbgås som kommer inn for landing. Og et som viser de sinnsyke mengdene som finnes på et lite område.Oppdatering fra Horndykker prosjektet Søndag 2 mai.
Klokken 5 i natt satt jeg klar i kamoen. Jeg hadde store forhåpninger for å få noen blinskudd av horndykkerene. Men...
Da klokka nærmet seg 10, var det bare å pakke sammen. Sola ble i sterkeste laget. Det ble dessverre ingen knallbilder idag heller. Horndykkerene er der, men de er så altfor sky. De tør ikke komme nær nok innpå i forkant av teltet, der objektivet stikker ut. Ved de to andre "vinduene" derimot, er de godt innfor blinkskudd hold. Neste gang skal jeg prøve å flytte teltet, for om mulig å få det til å blende mer inn i omgivelsene.

Det jeg drømmer om, er jo å få kurtisebilder, og ikke minst parring. Jeg får bare prøve igjen...


PS. ( Anbefaler å klikke på bildene, for å få rett kvalitet )